top of page

Den 12. januar 2018 blev der udnævnt  tre ambassadører til JazzCamp for Piger, der alle brænder for projektet. Læs mere om dem her.

Marianne Jelved

MF (bl.a. som Kulturminister fra 2012-2015)

 

“Af alle mennesker på jorden udgør pigerne halvdelen. Så det kan jo ikke passe, at det så kun er fx hver femte pige, der spiller musik på et instrument.

  JazzCamp for Piger er en meget vigtig begyndelse. Her vil pigerne opleve, at de kan mere, end de troede, og de vil opleve værdien i at spille sammen og få mod til at spille sig selv ind i et fællesskab, der skaber noget helt nyt. Musikken bliver en ny fornøjelse, ligesom en befrielse, der forhøjer både musik og spilleglæde.

  Jeg tror, at piger har nogle andre prioriteter end drenge. Drengene har måske mere trang til kraftige forløb, mens piger kan have en variation over i det blødere. Der er ofte også forskel på digte skrevet af mænd og af kvinder. Der er forskel på måden at udtrykke sig på.”

Fotograf: Steen Brogaard

Fotograf: Kaupo Kikkas

Maria Faust

Komponist og saxofonist

 

“Verdenen handler om balance. Jeg mener, at der er for få kvinder i musik, og at det er et tab for hele musikkulturen. Det, vi har brug for, er diversitet, både i måden musik bliver skabt og præsenteret. Det er meget svært at forklare, at piger ikke er anderledes end drenge, når det kommer til at blive musikere, hvilket skyldes en forældet tro på, at piger ikke har det, der skal til. Og det er forkert. Jeg har det, og det har andre piger også.

Hvis der fremover var flere kvindelige instrumentalister, så ville udviklingen være sundere. Der ville ske forandringer og sikkert også nye stilarter og indstillinger generelt i hele miljøet. Når du åbner et vindue bliver hele rummet fyldt med frisk luft og ikke kun i et hjørne. Vi ved ikke præcis, hvad der vil ske, for vi har stadig en lang vej endnu, før der er brudt op med de gamle måder at tænke på. Hele opdragelsen og uddannelsen skal ændres.”

Hvilken betydning har et initiativ som JazzCamp for Piger, hvor piger på 10-15 år kan mødes med ligesindede og lære at improvisere?

“Jeg mener, det er et vigtigt skridt på vejen til at skabe den nødvendige balance. Piger kan føle sig mere afslappede og få en tryghed sammen i musikken. Men i sidste ende er det vigtigt, at piger/kvinder og drenge/mænd spiller sammen uden at tænke over deres køn.”

Fotograf: Karolina Zapolska

Marilyn Mazur

Komponist og perkussionist

 

“Musik giver først et helt og stærkt billede af livet her på jord, når begge køn er med til at skabe den. Det gælder både for komposition, lyd og udtryk. Det ville være trist, hvis musikken kun var et mandligt udtryksmiddel. Derfor er der også brug for, at piger dyrker instrumenterne og den musikalske formning.

  Hvis der ikke fremover kommer nye instrumentalister, så vil musikkvinderne sandsynligvis oftest være sangere, som mest formidler tekst og ser dejlige ud, men ikke er med til at skabe det musikalske udtryk, som dermed bliver med et maskulint output, kvinderne må indrette sig efter.

   JazzCamp for Piger giver rigtigt gode muligheder for at også pigerne opdager, hvor sjovt det er selv at spille og fantasere i den musikalske verden. Måske kan pigerne selv definere, hvordan det skal lyde på deres egne præmisser uden nødvendigvis at skulle gøre det på samme måde som drengene.”

bottom of page